Revolutionarii turnatori: portretul duplicitatii

decembrie 21, 2008 0

Povestea cu linsajul ratat asupra lui Ion Iliescu mi-a adus aminte ca unul din beneficiile faptului ca CNSAS trebuie sa trimita in Justitie cazurile turnatorilor la Securitate, este ca in acest fel numele lor devin publice. Si cum este 21 decembrie, m-am interesat care sunt turnatorii cu certificat de revolutionar. Si am gasit vreo douazeci. Probabil ca sunt mai multi, insa nu cred ca la CNSAS s-au verificat mai mult de cateva sute de nume din cele peste 8000 de cereri primite.
Dar inainte de a publica lista revolutionarilor care au strigat si altceva decat „Jos Ceauseascu”, cred ca nu strica o discutie despre ce anume ar trebui sa pateasca acesti oameni si daca in cazul lor mai are relevanta verdictul instantelor de judecata. Pentru ca, practic, ei sunt singurii beneficiari ai unor drepturi financiare de pe urma luptei anticomuniste. Iar in aceste conditii, macar din respect fata de cei care au luptat prin munti, au trecut prin inchisori si acum nu vad o para chioara, orice apropiere, cat de mica, fata organele de represiune comuniste ar trebui sa te taie de pe lista celor cu acces la cascaval. Cum in dosaraele trimise de CNSAS in instanta se afla probe concrete ale acestei apropieri ( a se citi note, angajamente, rapoarte), nu vad de ce se mai discuta aceasta problema. Cel putin, in cazul revolutionarilor turnatori.
Sau, cine stie, dupa unii poate ca este un fel de cainta tarzie atunci cand iesi sa darami regimul comunist dupa ce ai colaborat cu el… Dar ma indoiesc.
O alta problema din punct de vedere moral este ce se va intampla cu banii si cu avantajele primite de la stat de catre revolutionarii-turnatori. In mod normal, banii ar trebui returnati. Dar legal nu se poate. Ma gandesc insa ca unii au primit si ceva pamant. Asta chiar ca ar trebui luat inapoi.
Ca sa revenim insa la oile noastre, maine veti putea citi pe blog lista revolutionarilor care au turnat la Securitate.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.