…s-a schimbat modificarea: "coalitia" l-a lasat in offside pe …Geoana!

noiembrie 18, 2009 0

…n-o fi frumos, dar n-are rost sa va mint: ma simt putintel razbunat pentru toate mizeriile pe care le-am avut de indurat in aceasta campanie electorala. Se contureaza din ce in ce mai clar posibilitatea ca buturuga mica sa rastoarne carul mare. Tot avantajul de care se bucura Mircea Geoana pana la inceperea scandalului cu dezbaterile televizate se risipeste ca fumul.
Trebuie sa recunoasteti ca e o umbra de ironie in toata aceasta poveste: mult batjocorita democratie in centrul careia s-ar cuveni sa fie nu sloganurile, ci dezbaterile de idei, programe, viziuni, pare sa se razbune pe ultima suta de metri pentru a fi fost ignorata de catre toti participantii pana in ultimele zile.
Cum s-a ajuns aici? Candidatul PSD si-a luat nasul la purtare cu cinci minute inainte de vreme, reusind astfel sa-si alieneze pana si aliatii fideli de pana mai ieri. Si-a imaginat ca refuzand sa-l gireze prin prezenta sa la dezbaterea de la Cluj pe Antonescu drept candidat serios nu are decat de castigat. Si-a mai imaginat acum ca se afla in postura candidatului-vedeta care poate pune conditii: ori numai eu si Basescu, ori toata lumea (in asa fel incat sa se transforme toata dezbaterea intr-o harababura totala in care orice castig sau pierdere de imagine sa nu mai valoreze nimic). In plus, o confruntare in sapte ar fi ingaduit atacuri la Basescu prin intermediul tertilor, ceea ce convinea de minune candidatului PSD.
N-a fost asa. Strategia s-a intors si l-a pleznit in fata. Tare. Usturator. S-a format automat o coalitie-surpriza, o coalitie anti-Geoana, condusa de catre Antonescu si Basescu, careia i s-a alaturat si cel de-al patrulea contra-candidat – Sorin Oprescu (prieten, va reamintesc, cu Crin Antonescu). Simtind de unde bate noul vant al „puterii” si ceilalti contra-candidati s-au raliat noii coalitii. Astia oricum nu conteaza – ei au taria de caracter a cocosului de tabla de pe turla bisericii. I-au refuzat, prin urmare, lui Geoana invitatia la dezbatere. Pana si ei.
Ce urmeaza? Geoana mai are doar doua posibilitati mari si late: fie accepta conditiile impuse de noul cuplu Antonescu-Basescu si se prezinta la Cluj, vineri, cu o coada mica-mica, stransa intre picioare; fie se incapatzaneaza in continuare, si-atunci fie mai dezbate cu alde Vadim sau Cernea, fie nu mai dezbate defel, in vreme ce ochii electoratului va fi atintit asupra „noului cuplu”.
Si intr-un caz, si in celalalt, ramane cum ne-am inteles: Geoana s-a autodescalificat. Sa le fie si altora de invatatura de minte: Cine face ca Geoana, ca Geoana sa pateasca!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.