Sa revenim asupra cazului "Tinichigiul"

iulie 14, 2009 0

L-am intrebat la videochatul Cotidianului pe Sever Voinescu ce l-a deranjat la Traian Basescu in ultima perioada. A dat raspunsul la care m-asteptam: l-a deranjat exprimarea cu tinichigii si filozofi. Sa ne reamintim declaratia.

Doamna Andronescu, o mare rugăminte la dumneavoastră. Să facem să nu ratăm încă un an fără reformă în educaţie, pentru că situaţia educaţiei în România este dramatică din punctul de vedere al calităţii. Nu vreau să fac nici un fel de discuţii polemice, dar am convingerea că despre păpădie şi salată orice copil, dacă intră pe Google, află cum e cu păpădia şi salata. Dacă vrea să ştie despre istoria antică, Herodot, intră pe Google. Hai să revenim pe o programă adecvată, neîncărcată şi pe cât posibil adaptată economiei româneşti, pentru că toate semnalele sunt că nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregătiţi în şcoli. Nu mai sunt licee de alimentaţie, să facem ospătari, să facem ce ne trebuie! Ne facem filozofi şi ăia neîncadrabili în câmpul muncii cu uşurinţă.

Bun. Declaratia nu e idioata, are farima ei de adevar. Enerveaza judecata in bloc a sistemului, judecata de care se vor simti atinsi tocmai acei profesori excelenti care-si fac treaba oricum de cind se stiu.
Ce trebuie sa observam insa este nu ca s-au revoltat public profesorii sau oamenii din invatamint, ci filozofii. raspunsul lui Voinescu e tipic – reactie la formulare. de ce sa te simti atins de un astfel de rationament? Poate pentru ca vrei sa conservi imaginea filozofului izolat in sfere inalte – macar daca am avea de-a face cu asta, dar sint totusi persoane publice deloc inocente.
Ce-ar fi de spus musai: fraza cu „tinichigiul” a ajuns un soi de repros-mîngîiere pentru presedinte, este acea critica pe care oamenii lui i-o pot aduce fara sa sufere urmari. Mie asta cu tinichigiul mi se pare totusi „a good point”, vorba lui Cioroianu. Iar faptul ca „filozofii” se simt atinsi de astfel de formulari  le indica de fapt tendintele spre societatea de casta

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.