Secretul democraţiei în cercetare: Bottom-up

septembrie 29, 2009 0

As incepe cu o reflectie politica despre o tara pe care o iubesc ca fiind cea mai democrata, care m-a invatat medicina de varf, chirugia high tech si cum sa gandesc pozitiv si MARE: THINK BIG! Out of the box.
Nu, nu este Franta si nici Parisul al carui cetatean de onoare sunt si unde, asa  dupa cum Cioran afirma, traiesc si eu „alaturi de milioane de inacriti care fabricam toti un cosmar pe malurile Senei  pe care-l pizmuieste o lume intreaga”. De fapt, eu nu fabric acest cosmar, nu sunt un pesimist, ci privesc lucrurile mult mai pozitiv.
De Statele Unite ale Americii e vorba. Aici am venit sa ma specializez in chirurgie robotica si tel-satelitara, in chirurgia fara incizii (da, am scris bine: chirurgia fara incizii), aici am lucrat cot la cot cu adevarati specialisti care au dorit tot timpul sa ma invete „cum sa pescuiesc – si nu mi-au oferit niciodata peste”. Ei ma platesc in continuare pentru tot ceea ce fac, desi locuiesc la Paris.
Statele Unite reprezinta o supraputere de toata lauda, chiar in momentele acestea de criza economica si sociala pe care le traversam. Americanii sunt plin de idei, de visuri, pe care le pun cu desavarsire si perseverenta in practica. Au reusit sa revolutioneze medicina si vor continua sa o faca. Este singurul stat national care nu se bazeaza pe un mit, ci pe idei! Inca din 1776 au afirmat cu toata taria ca noi toti am fost creati egali, ca avem DREPTURI: la viata, la libertate, la SANATATE si la fericire!
Insasi Constitutia Statelor Unite asigura posibilitatea succesului acestui experiment, rezolvand o problema acuta care preocupa mult societatea romaneasca: cum sa impartim puterea astfel incat nimeni sa nu fie capabil in a o acapara cu totul, si, cu toate acestea, asigurand o guvernare centrala. Executivul este foarte puternic: Presedintele. Obama insa este inconjurat de Institutii capabile in orice secunda sa-l tina sub control: Curtea Suprema de Justitie care controleaza strict orice abatere de la pricipiile constitutionale fundamentale si Congresul cu camera Reprezentantilor si cu Senatul.
Am avut ocazia sa vizitez membri ai NIH, Institutul National (American) de Sanatate cu ocazia specializarilor mele indelungate. Acesta are trei mari obiective:

  • Cercetarea in materie de lupta impotriva maladiilor infectioase (SIDA cu precadere)
  • Cercetarea fundamentala
  • Studiul maladiilor orfeline.

Bolile orfeline sau asa zisele boli rare, ating o populatie foarte restransa, incat absolut nici o cercetare, o dezvoltare a unei molecule sau o comercializare a acesteia nu poate degaja beneficii. Numarul acestor boli este atat de nesimnificativ incat, intradevar atinge un numar scazut de pacienti. Dar nu este oare etic si moral ca acest lucru sa atraga atentia puterii politice si puterii economice?
Ei bine, NIH este compus din 27 de Institutii si Centre de Cercetare cu peste 18 000 de cercetatori. 83% din fonduri sunt destinate pentru finantarea a 50 000 de burse pentru peste 325 000 de cercetatori in peste 3000 de universitati, scoli medicale, in toate statele lumii! Doar 10% din buget este alocat proiectelor de cercetare ale celor 6000 de cercetatori NIH din laboratoarele de la Bethesda, in interiorul Statelor Unite.
Spre deosebire de structura franceza care functioneaza in sistemul „de la varful piramidei spre baza”, Institutul National de Sanatate American incurajeaza „bottom-up”, de la baza spre varf.
Pe scurt: un tanar medic cercetator prezinta un proiect care este evaluat de colegii si de sefii sai. Daca in urma evaluarii, acesta obtine o finantare, banul nu este orientat spre superiorul lui ierarhic, spre seful sau. Si nici spre Administratie sau spre Directiunea Institutului. Aceasta finantare revine in mod direct tanarului medic cercetator. Ba mai mult, acest medic poate chiar parasi Institutia pentru a-si continua proiectul in alta parte.
Acesta este marele secret al democratiei americane si in domeniul Sanatatii.
Ati inteles acum de ce am reusit sa ridic toate aceste fonduri nu in Europa, ci in SUA? Oare, pe cand si la noi (in Romania) acest nivel de democratie?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.