Sorin Chifiriuc

octombrie 30, 2009 0

Sfinx-ul albastru l-am luat în primăvara lui ’85. Am chiulit de la ora de română şi cu 26 de lei, strânşi din sticle goale vândute la alimentara, mi l-am luat de la magazinul Muzica. Venit după Lumea alba şi Zalmoxe, cu o puternică schimbare de direcţie, Albumul albastru nu i-a bucurat prea tare pe fanii vechi. Discul este omogen, iar la vremea respectiva pe radioul naţional s-au cantat vreo 2-3 piese, An dupa an, Pe pamant pace şi Cântă cu mine. Însă atracţia albumului stă în altele. Intr-un cer violet, cu un text superb de Alexandru Andrieş, este cea mai controversată piesă. Asemanarea cu Golden Brown este izbitoare.

Sfinx – Intr-un cer violet
Altă piesă ce iese din puţin peisajul rock-ul românesc din acea vreme este Carul mare. Ea îi aparţine în totalitate lui Chifiriuc (şi muzică şi text) iar versurile „cu zurgălăi de cer ascunşi în pleoape” m-au urmărit ceva vreme.

sfinx – carul mare
Colaborarea lui Chifiriuc cu Sfinx a durat putin. Am putut însă să-i văd odată în concert, un show de la care am plecat teleghidat.  Aşa am început să-l  descopăr şi-n Curtea Veche, Domino şi Iris. Următorul pas Roata. În formula de trio. Concerte, o jumătate de disc la Electrecord. Apoi un disc de sine stătător, Va fi, Lazare, va fi. Versurile aparţin în totalitate regretatului Florian Pittis.

Un disc controversat, Chifiriuc a tot fost acuzat de „împrumuturile” la care a apelat. Asemanarea cu The Chameleons The Tears este din nou izbitoare, singura diferenţă fiind vocea. La Roata este voce feminină.

Într-un interviu, Chifiriuc ocoleşte elegant problema asta. El spune că într-o viaţă de artist compui maxim 6-7 piese „despre care doar crezi că-s ale tale”. În ciuda tuturor asemănărilor, tot ce-a facut Chifiriuc are personalitate.
Ultimul concert cu Roata la care am asistat, a fost la Polivalentă în primavara lui ’94. Roata cânta blues în deschiderea unei orchestre simfonice care prelua teme celebre de rock.
Spiritul inovator dispăruse.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.