Cum a redus Spania decesele cu 90%, în doar trei luni. Vaccinarea – principalul motiv

Cum a redus Spania decesele cu 90%, în doar trei luni. Vaccinarea – principalul motiv

mai 13, 2021 0

Viața începe să câștige teren în plină pandemie de coronavirus. Infecțiile rămân la niveluri foarte ridicate – 173 de cazuri la 100.000 de locuitori – însă avansul vaccinării și restricțiile de oprire a circulației virusului au amortizat efectele covidului asupra celui mai grav parametru al pandemiei: numărul de decese, notează El Pais.

De când vaccinarea a început să intre ”în pîine” în Spania, coincizând, de fapt, cu vârful celui de-al treilea val, decesele cauzate de virus au scăzut dramatic.

Efectul vaccinării, care protejează împotriva îmbolnăvirilor grave și a deceselor, precum și scăderea transmisiei urmare a limitărilor sociale impuse au accelerat scăderea numărului de decese. De la sfârșitul lunii ianuarie, decesele săptămânale cauzate de covid au scăzut cu 90%.

Decesele săptămânale au scăzut cu 90%

Spania se confrunta cu al treilea val când primele vaccinuri au sosit pe 27 decembrie 2020.

Primul avans a fost nesemnificativ, doar aproximativ 10.000 de doze au fost distribuite de către casele de îngrijire medicală, centrele cele mai afectate de virus și primele pe lista grupurilor prioritare pentru a fi protejate.

La sfârșitul acelei luni, chiar când cel de-al treilea val epidemic a atins apogeul – 900 de cazuri la 100.000 de locuitori, pe 27 ianuarie – primele vaccinuri au început să-și facă efectul și decesele, în special în reședințele de bătrâni, au început să scadă.

Experții consultați asigură că această campanie de imunizare a fost esențială în reducerea mortalității, dar nu este singurul factor care a contribuit la această cădere.

„Pe lângă vaccinare, restricțiile au o influență, cauzând căderea cazurilor noi și, prin urmare, spitalizări și decese”, apreciază Salvador Peiro, epidemiolog la Fundația pentru Promovarea Sănătății și Cercetării Biomedice din Comunitatea Valenciană (Fisabio).

După relaxarea măsurilor în timpul Crăciunului, regiunile au luat din nou măsuri severe de control, precum limitarea întâlnirilor, reducerea orelor în industria hotelieră și închiderile afacerilor mici, printre altele.

Salvador Peiro

„În azilele de bătrâni, începând din februarie, ceea ce vedem clar este efectul vaccinurilor. În restul populației este mai lent și vedem cei doi factori amestecați: restricții și vaccinuri. Dar pe măsură ce vaccinarea progresează, tot mai puțini oameni în vârstă suferă de boli grave. 95% dintre cei care au murit în această pandemie au peste 60 de ani. Dacă îi protejăm, lucrurile se schimbă complet”, spune Peiró.

Această combinație de vaccinare și măsuri restrictive pentru scăderea incidenței a redus, de asemenea, spitalizările globale cu 77%, deși în terapie intensivă, ritmul este diferit.

„La internările în terapie intensivă nu au același efect, deoarece a existat o trecere la vârste mai mici și șederi mai lungi în ATI”, spune López-Acuña.

Odată cu vaccinarea, vârsta celor infectați și spitalizați a fost redusă: de la 42 la 40 de ani pentru cei infectați și de la 63 la 60 pentru pacienții internați la terapie intensivă, potrivit Ministerului Sănătății.

„Poate fi legat de faptul că tinerii tind să meargă mai târziu la serviciile de sănătate și să ajungă mai slăbiți. Iar agresivitatea variantelor este, de asemenea, un element care trebuie urmărit ”, punctează García.

Peiró este de acord: „Avem o anumită percepție că noile cazuri care vin la ATI sunt acum mai grave decât înainte și discutăm dacă se poate datora variantei britanice, dar nu a fost încă studiat clar acest lucru”.

Potrivit raportului de date de la Ministerul Sănătății, 261 de persoane au murit în ultimele șapte zile în Spani. Adică, în medie, 37 de decese pe zi, dar aceste cifre, deși mai imediate, nu sunt definitive, deoarece pot exista întârzieri de notificare care denaturează numărul real.

Premierul Sanchez și Regele Felipe

De fapt, numai datele colectate de Institutul de Sănătate Carlos III colectate prin Rețeaua Națională de Supraveghere Epidemiologică și care au o ușoară întârziere în actualizare, arată informații mai consolidate și mai fiabile.

Potrivit ultimelor sale date, în perioada 26 aprilie – 2 mai, au existat 366 decese, aproximativ 52 pe zi. Tendința, în orice caz, este descendentă, dar mai este o cale de parcurs pentru a ajunge la zero.

„Încă nu avem oameni peste 60 de ani acoperiți complet și vaccinul nu funcționează 100%. Reduce riscul, dar nu îl elimină”, justifică López-Acuña.

Un exemplu în acest sens a fost cazul unei femei în vârstă de 84 de ani, vaccinată în ianuarie la reședința San Prudencio din Vitoria, unde locuia, care a murit de covid, potrivit Consiliului municipal, luni.

Un studiu de sănătate a arătat că eficacitatea vaccinării în casele de îngrijire medicală este între 81% și 88%: injecțiile au împiedicat 71% din spitalizări și 82% din decese.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.