Spania: prețul curentului electric a luat foc. Ultimul record: 152,3 MWh. De PATRU ori mai mult ca anul trecut

Spania: prețul curentului electric a luat foc. Ultimul record: 152,3 MWh. De PATRU ori mai mult ca anul trecut

septembrie 11, 2021 1

Prețul mediu al energiei electrice pe piața angro scade ușor sâmbătă, după ce a spulberat toate recordurile de până acum și a stabilit un nou record istoric în această vineri -152,32 euro pe megawatt oră (MWh).

Cu toate acestea, cifra va continua să depășească bariera de 150 de euro / MWh pentru a doua zi consecutiv și va fi al doilea cel mai mare preț din istorie pe piața angro.

Potrivit datelor Operatorului pieței de energie electrică iberică (OMIE),prețul este de PATRU ori mai mare comparativ cu cel din a doua sâmbătă din septembrie anul trecut (40,39 euro).

În funcție de intervalele de timp, electricitatea de pe piața angro – care în Spania este utilizată pentru calcularea tarifului reglementat – va atinge un preț maxim nemaivăzut până acum, între orele 21:00 și 22:00, 165 euro / MWh; În timp ce va atinge un minim de 120,48 euro / MWh între orele 17:00 și 18:00

Septembrie continuă creșterea de neoprit a costului energiei electrice, după ce august care a marcat cea mai scumpă factură din istorie.

Apoi, chitanța medie a fost peste 100 de euro / MWh, după ce a înregistrat opt ​​maxime istorice.

Dacă acest lucru continuă, organizațiile de consumatori avertizează deja că factura la electricitate pentru luna septembrie va depăși cea a celei de-a opta luni a anului, deoarece în acest moment sunt deja cinci maxime înregistrate până acum în această lună. În plus, mulți consumatori se plâng că facturile ajung târziu.

Vineri, vicepreședintele secund și totodată ministrul muncii și economiei sociale, Yolanda Díaz, a confirmat într-un interviu în La Hora de la 1 al TVE că Guvernul va adopta noi măsuri pentru a reduce prețul facturilor la electricitate „înainte de sfârșitul anului an”.

„Cel de-al treilea vicepreședinte lucrează pentru punerea în aplicare a unor noi măsuri. Factura electricității a devenit marea problemă pentru societatea spaniolă (…) și îngreunează recuperarea echitabilă”, a spus ea.

Ministrul a indicat că prețul energiei electrice este „marea problemă” pentru lucrătorii independenți și IMM-uri și că este, de asemenea, o „problemă uriașă” pentru marile companii electro-intensive, care consumă „multă energie”.

Díaz a reamintit că premierul Pedro Sánchez a promis că va reduce factura electricității înainte de sfârșitul anului.

Printre aceste măsuri, Sánchez a subliniat în fața grupului parlamentar socialist unele măsuri de protecție pentru consumatorii vulnerabili, cum ar fi un consum vital minim care va completa venitul vital minim, și altele deja în curs, precum aprobarea unui bonus social termic.

De asemenea, ia în considerare măsuri fiscale specifice care permit amortizarea impactului evoluției prețului cu ridicata în chitanță și altele, astfel încât o parte din profiturile companiilor de energie electrică să nu meargă în conturile sale de venituri, ci să reducă prețul energiei electrice.

Ministrul pentru tranziția ecologică, Teresa Ribera (foto alăturat), a admis că o posibilitate este „retușarea, deși provizoriu” a unor elemente fiscale, deși consideră că „este încă devreme”.

Guvernul a redus deja TVA la facturile de energie electrică de la 21% la 10% până la sfârșitul anului și a suspendat taxa pe producția de energie electrică (7%) plătită de producători în trimestrul trei.

Weekendul trecut, Sánchez a promis că factura la electricitate plătită de cetățeni la sfârșitul anului 2021 va fi, la finele anului, „similară” cu cea din 2018, reducând indicele prețurilor de consum (IPC).

10 milioane de consumatori afectați

Creșterea prețului energiei electrice afectează în principal cei peste 10 milioane de consumatori care beneficiază de tariful reglementat sau Prețul voluntar pentru micul consumator (PVPC), deși clienții care își contractează aprovizionarea pe piața liberă (aproximativ 17 milioane) pot, de asemenea, urmări cum factura crește dacă tendința ascendentă continuă.

Printre factorii care explică această creștere constantă a prețurilor pe piața angro, care se remarcă și în restul Europei, se numără creșterea prețurilor la gaz, care sunt utilizate de centralele cu ciclu combinat sau creșterea prețului certificatelor de emisie de dioxid de carbon (CO2).

Cererea de energie electrică este, de asemenea, în creștere, datorită redresării economiilor mari după cea mai gravă dintre pandemii sau urmare a temperaturilor ridicate, China fiind cea care consumă masiv energie din import, ceea ce provoacă creșterea prețului final în Europa.

VEZI ȘI:

China, bat-o vina! Prețul energiei electrice din Europa explodează pe seama consumului imens din Asia

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.