Tandemul Iohannis-Cîțu, acum într-o nouă prezentare: atac frontal pentru balansarea decisivă a pandemiei COVID

Tandemul Iohannis-Cîțu, acum într-o nouă prezentare: atac frontal pentru balansarea decisivă a pandemiei COVID

mai 27, 2021 0

Președintele României și primul-ministru au făcut din nou echipă, într-un moment de cotitură: înclinarea balanței pandemiei în favoarea imunizării populației, după un an în care vina pentru cei morții de COVID le aparține acelora care au lucrat în favoarea coronavirus și împotriva semenilor lor: iresponsabilii, anarhiștii, conspiraționiștii.

Aceștia nu vor păți însă nimic, deoarece îndemnurile lor la nerespectarea măsurilor sanitare sau propagarea falsurilor de tip ”infecția cu SARS-CoV-2 e o simplă răceală, se tratează acasă, fără oxigen” nu pot fi considerate probe în cazul celor care le-au luat în serios mesajele și, din acest motiv, au murit.

De aceea, atât președintele, cât și premierul au ales să se concentreze pe cei care au luptat eroic cu ucigașii văzuți și nevăzuți de lângă noi: medicii, cadrele medicale, toți cei care au ajutat la stăvilirea răului.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că pentru personalul din medicina de urgenţă perioada pandemiei a fost „un an infernal”, în care a lucrat până la epuizare şi a contribuit semnificativ la buna gestionare a situaţiilor complicate.

„Aţi fost în prima linie. Sunteţi eroii noştri. Nu se pot aduce suficiente mulţumiri pentru munca depusă şi de personalul UPU şi de corpul medical”, a subliniat el.

„Vă admir pentru dăruirea, pentru abnegaţia cu care vă faceţi profesia, salvaţi vieţi în fiecare zi, daţi speranţă oamenilor bolnavi şi pentru asta meritaţi nu doar felicitări, ci şi mulţumiri. Am venit la o unitate UPU nou-nouţă care se va deschide zilele următoare, e o unitate model, modernă, apărută în urma colaborării între Primăria Sectorului 4 şi Ministerul Sănătăţii”, a declarat Klaus Iohannis, după vizita făcută la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Bagdasar-Arseni”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicinei de Urgenţă.

„A fost un an infernal pentru personalul din medicina de urgenţă, un an infernal acest an pandemic, în care lucrurile s-au complicat peste măsură, aţi lucrat până la epuizare, aţi salvat foarte multe vieţi şi aţi contribuit seminificativ la buna gestionare a situaţiilor complicate în această pandemie. Aţi fost în prima linie. Sunteţi eroii noştri. Nu se pot aduce suficiente mulţumiri pentru munca depusă şi de personalul UPU şi de corpul medical. Vă felicit şi vă mulţumesc”, le-a transmis Klaus Iohannis.
Abil, Klaus Iohannis a evitat să pună gaz pe foc și să arate cu degetul vinovații. Dar apariția sa în favoarea ”armatei” medicale spune și altceva: pericolul COVID a luat o pauză, pentru a lovi și mai dureros în toamnă.
Pentru că în lipsa celebrei ”imunizări de turmă”, când populația e vaccinată masiv și mutațiile nu mai preiau controlul asupra sistemului sanitar, pandemia va reveni în forță.
De aceea, premierul Cîțu a plusat pentru vaccinare, urmare a noii campanii în care este implicat el însuși.
„Această campanie are o temă: Împreună învingem pandemia. Doar împreună reuşim să învingem pandemia, e nevoie să ne vaccinăm cu toţii. Astăzi introducem un element noi, întrebarea ce conţine vaccinul? Nu vorbim despre componenţa clară, despre elemente chimice sau lista ingredientelor vaccinului, ci e mai mult despre ce înseamnă vaccinul pentru noi. Este o încercare de a afla ce înseamnă pentru fiecare dintre noi ce înseamnă acest vaccin şi cum ne ajută să revenim la normalitate. Încercăm să aflăm de la dumneavoastră de ce vă este dor”, a afirmat Florin Cîţu.
El a vorbit despre revenirea la viaţa dinainte de pandemie, când nu eram nevoiţi să purtăm mască, să păstram distanţa.
„Dacă ştim că acesta este obiectivul, atunci trebuie să ne vaccinăm. Mai simplu de atât nu se poate. Am tot spus: Hai că se poate pentru că am încredere că putem depăşi pandemia prin vaccinare. Putem învinge doar împreună această pandemie”, a adăugat premierul.

Campania de vaccinare înregistrează un recul în România, iar cifrele bune în privința infectărilor sunt o mare capcană: îi fac pe cei care au fugit de injecția salvatoare să fugă în continuare, devenind în scurt timp fie victime sigure, fie agenți de infectare pentru cei de lângă ei.

Potrivit unui clasament realizat de Euronews pe baza datelor culese din surse guvernamentale dar și din mass media, România ar ocupa locul 11 ca număr total de doze administrate, respectiv 6.931.689 de la debutul campaniei de vaccinare din 27 decembrie.

Pe primul loc în ceea ce privește numărul total al vaccinurilor administrate se plasează Marea Britanie, urmată de Germania, Franța, Italia, Turcia, Rusia, Spania, Polonia, Ungaria, Olanda, România, Belgia, Portugalia. La polul opus, pe ultimele locuri figurează Islanda, Moldova, Luxembourg, Belarus, Cipru, Letonia, Estonia, Albania, Slovenia, Ucraina și Bulgaria.

Marea Britanie, campiona ”imunității de turmă”

Când vorbim despre imunizare completă, de obicei, ne referim la persoanele cărora li s-au administrat ambele doze ale vaccinului, în cazul serurilor care prespun această procedură.

Strategia de vaccinare diferă de la țară la țară, așa se face că unele state au preferat să amâne pe cât posibil administrarea rapelului și să vaccineze, în schimb, un număr cât mai mare de oameni cu prima doză. Această strategie face ca statele respective să figureze undeva mai jos în clasament, ceea ce nu înseamnă neapărat că au probleme cu campania de vaccinare.

Marea Britanie conduce în clasament, atât în ceea ce privește numărul total de vaccinuri administrate cât și în termeni de vaccinări per capita.

Potrivit sursei citate, Regatul Unit a vaccinat 31,4% din populație, însă la capitolul procente este depășit de Malta cu 32,8%.

Pe locul trei se află Ungaria cu 28,2%, urmată Serbia cu 24,6% din populație, fiind însă de notat că ambele state și-au intensificat campania cumpărând vaccinurile produse de Rusia și China.

Clasamentul continuă cu Islanda (20,4%), Danemarca ( 18,8%), Lituania (16,1%) Spania (15,8%) Grecia (15,5%), Luxembourg (15%), Italia (14,9%) Elveția (14,8%) și România (14,7), undeva la mijlocul clasamentului.

Bulgaria este pe ultimul loc cu 6,2%.

Câștigă statele mai bogate?

Încă de la aprobarea vaccinurilor antiCovid-19 au existat temeri că statele mai bogate care își permit achiziționarea dozelor necesare imunizării propriei populații sunt în avantaj, în timp ce țările sărace vor fi lăsate să se lupte în continuare, invocându-se discriminarea sau un așa-zis ”apartheid al vaccinării”.

La începutul lunii februarie, OMS spunea că 9 din 10 vaccinuri sunt administrate în țările mai bogate.

Pentru a analiza situația din acest punct de vedere în Europa, Euronews a comparat PIB-ul per capita cu numărul de vaccinări la 100.000 de locuitori.

De asemenea, de reținut că unele țări considerate mai sărace după standardele UE au început campania de vaccinare mai târziu și au acoperit un număr mai redus din populație. Lista include Ucraina, Rep. Moldova, Belarus, Albania și Muntenegru.

Serbia și Luxemburug fac notă discordantă. Serbia a vaccinat mult raportat la resursele economice, în timp ce Luxembourg a vaccinat foarte puțin raportat la potențialul economic.

Un alt indicator care a fost luat în calcul este legat de categoriile de persoane care au avut prioritate în campania de vaccinare. Astfel, țările analizate pot fi împărțite în mod egal în două categorii: cele care au favorizat personalul medical și cele care au dat întâietate persoanelor în vârstă.

Există și un număr de state, cum ar fi Turcia, Serbia, Cehia și Bulgaria care au decis ca primele doze de vaccin să fie administrate politicienilor. În unele cazuri, s-a recurs la această variantă pentru a dispersa eventuale temeri ale populației față de vaccinuri, relatează Hotnews.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.