Tariceanu & Dezbracatu

mai 6, 2007 0

Nu e prima data cind PM Tariceanu apare la „Cronica Circotasilor”. La ultima editie, l-am vazut fugarit de imprevizibilul, enervantul si oarecum celebrul „Catalin Dezbracatu”. PM era la un tirg de motociclete, parca. La un moment dat, i-a iesit in cale apucatul de la Prima si l-a intrebat ceva. In stilul casei, bineinteles. Tariceanu a incemenit citeva clipe, apoi l-a ocolit in tacere pe neasteptatul si, dupa cum aveau o o dovedeasca gesturile ulterioare ale Premierului, pe nedoritul interlocutor.
Unii vor spune ca, intrucit aceasta povestioara e un mizilic, faptul ca o invoc aici inseamna ca ii caut nod in papura Premierului Romaniei. Eu cred ca ea are, totusi, tilc.
Liderul PNL a incercat de citeva luni – incurajat de o zgomotoasa galerie mediatica si asistat, din colt, de o redutabila  echipa de consilieri – o spectaculoasa operatie de „schimbare la fatza”. Nu prea i-a reusit. Tariceanu ar fi trebuit sa fie ferm; e, in realitate, in continuare, confuz si ezitant. Premierul ar fi trebuit sa devina un lider mai puternic; e doar un premier-marioneta a carui mentinere in functie e datorata decisiv PSD-ului. Ar fi fost bine pentru Calin Popescu-Tariceanu sa inceteze sa mai dea mesaje publice contradictorii; faptele ne arata ca nu se poate dezbara de acest obicei prost pentru care, de regula, politicienii sint taxati cu asprime. Era ideal pentru el sa fie -asa cum vor cei care continua sa vinda, fara succes, acest mit- un personaj politic „elegant”-„european”. In schimb, rolul pe care il joaca e ca o haina care atirna tot mai mult pe cel care o poarta. Revigorarea liberala – tinta declarata a schimbarii la fata – se numeste, ne-o spun cam toate sondajele de opinie, decadere.
Ce legatura au toate astea cu intimplarea cu Dezbracatu, cind Tariceanu nu a avut replica? PM ar fi putut sa aiba. De fapt, ar fi trebuit sa aiba replica. In situatie pe care am rezumat-o la inceputul acestui text, Premierul a parut ca nu a primit suficiente comenzi ca sa riposteze.  De aici si impresia ca Tariceanu este un buton care se defecteaza atit de des.  

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.