TEDx Bucharest: Cum să cucereşti spaţiul fără ajutor de la Cotroceni

octombrie 16, 2009 0

DSC_0183
Dumitru Popescu îşi împărtăşeşte la TEDx Bucharest visul echipei sale: Are în plan să trimită primul robot românesc pe Lună cu banii scoşi doar din buzunarul său şi al colegilor de la Asociaţia Română de Cosmonautică şi Aeronautică. Voxpublica și REALITATEA.NET vă ţine la curent cu cele mai interesante prezentări ale evenimentului care are loc azi la Bucureşti.
„Toate acţiunile ARCA au fost făcute fără nici un sprijin guvernamental”, îşi începe prezentarea Dumitru Popescu. Tinereţea şi mai ales siguranţa de sine pe care o inspiră şeful ARCA urcat pe scena TEDx sunt puse oarecum în umbră de această introducere.
Alături de ARCA, Dumitru Popescu a pus pe picioare o serie de proiecte spaţiale de care se pomeneşte nu cât ar trebui în România: a participat la cea mai prestigioasă competiţie din aeronautică, Premiul Ansari X, un concurs de 10 milioane de dolari pentru construirea unei nave spaţiale care să ajungă la 100 km în spaţiu.
Acum trei ani, Dumitru a mai coordonat designul şi construcţia primei navete româneşti, Stabilo, “care a oferit o imagine a ţării noastre direct din spaţiul cosmic”.
Următoarea provocare pentru Dumitru Popescu şi ARCA va avea loc în mai puţin o săptămână, atunci când prima rachetă spaţială proiectată şi realizată în România va fi lansată de pe Marea Neagră. E ultimul test înainte de marele pas spre Lună pentru Popescu şi ARCA, care participă astfel la competiţia Google Lunar X Prize. Gigantul web a lansat o provocare prin care mai multe echipe din diverse ţări vor să demonstreze că se poate ajunge pe Lună cu soluţii mult mai ieftine decât proiectele NASA.
O prezentare 3D a visului lunar a încheiat discursul şefului ARCA, iar sala a aplaudat cu atâta frenezie ca şi când gândul măreţ al lui Popescu ar fi devenit realitate.
Foto: Alex Spineanu

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.