Top 5 diversiuni

martie 16, 2009 0

Scoala vietii mele postnouăzeciste mă ajută acum să dau un top de diversiuni clasice folosite obstinat de cite ori nu prea mai stim cum sa „intarim statul”.
5. Anticomunismul – marii luptatori impotriva comunismului de după 89 vor sti intotdeauna sa arate spre un singur vinovat abstract, comunismul. Prea putine nume, dar multa-multa indignare. Deja subiectul isi pierde din forta, dar cei care l-au promovat detin puterea de expresie.
4. Imaginea romaniei, tigani si restul de subiecte adiacente. Simplul fel de a pune problema – cum c-ar fi o chestiune de „imagine” – duce firesc la un rationament conspirationist, cu acei oameni rai care ne mentin intentionat cu capul jos ca sa faca bani de pe urma noastra. Nimeni nu abordeaya concret posibile subiecte sau dovezi de politici dezastruoase pentru romania – bancile , de exemplu, au fost subiect tabu pina anul trecut. Important e ca vorbim „in general”..
3. Spionii – statul roman este supus unui asalt de floricei care incearca sa ne destabilizeze si sa ne integreze
2. Ungurii – de la incidentele din 90 pina acum, intotdeauna un subiect bun de raspindit ceata in mintile predispuse
1. Anticoruptia – prea putin pentru atita vorba. procurorii nu stiu sa faca dosare, judecatorii ii scapa oricum pe aia care conteaza. Si intre timp noi scriem clisee despre nedreptatile suferite, sporind si mai mult confuzia. Cerc vicios absolut.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.