”Urmează ca în următoarele 3 săptămâni valul 5-Omicron să lovească rău spitalele”

”Urmează ca în următoarele 3 săptămâni valul 5-Omicron să lovească rău spitalele”

februarie 2, 2022 1
„În această săptămâna vom înregistra peste 200,000 de cazuri noi de COVID-19, ceea ce înseamnă că în realitate 1 milion de români se vor infectă (la o rată conservatoare de detecție de 1 din 5).
Minim 20,000 dintre aceștia vor fi copii, care depind exclusiv de adulți pentru protecția lor.  (…) Din păcate am depășit 10,000 de internări dintre care 903 la ATI (raportul GCS scade internările la ATI de parcă nu ar fi tot spitalizări). Aparent Omicron este mult mai blândă pentru că se răspândește mult mai repede decât progresează boala și valul de internări a rămas și mai mult în urma valului de infectări
În această săptămâna vom depăși totalul zilnic de 15,000 de internați și săptămâna viitoare vom atinge sau depăși recordul valului Delta de 20,000 internări.
Din păcate 8% dintre internări sunt minori în valul 5-Omicron, un procent de aproape 3x mai mare decât în valul 4-Delta, ceea ce înseamnă că și internările la minori vor depăși un total zilnic de 1,000 de copii internați. Evident faptul că Omicron pune mai mulți copii în spital decât Delta nu e tocmai o dovadă că e mult mai blândă. Chiar dacă ni se dă de înțeles că spitalizarile sunt de fapt provocate mai ales de Delta (că doar Omicron e mai blândă), nu există nici o umbră de îndoială că Omicron reprezintă deja de săptămâna trecută peste 90% din cazurile secvențiate.
Urmează așadar că în următoarele 3 săptămâni valul 5-Omicron să lovească rău spitalele, care se vor umple de români care s-au lăsat convinși chiar de autorități că “Omicron e mult mai blanda”. Deși mortalitatea în valul 5-Omicron rămâne încă marea necunoscută (săptămâna trecută CNSCBT-INSP a “uitat” să publice raportul VOC). Am adăugat o prognoza optimistă placând de la premisa a unei reduceri cu 50% a mortalității la 21 de zile față de cea mai scăzută mortalitate din valul 4-Delta.
Chiar și așa la maximum de optimism, prognoza nu arată bine cu valori apropiate de vârful valului Delta. Chiar dacă mortalitatea este cu 75% mai redusă decât în valul Delta tot vom avea peste 250 de decese pe zi la finalul lunii februarie, când numărul de cazuri ar trebui să fie în scădere rapidă.
Până la urmă și valul 5-Omicron va lasă în urmă mai mult de 10,000 decese oficiale, la fel ca toate valurile lăsate  libere de până acum.
Iar toate acestea presupun că BA2 nu va produce și la noi un val de Omicron în valul de Omicron, care să ne mai ia odată la infectat copiii pe care i-a iertat BA1”.
Sursa: Octavian Jurma/Facebook
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.