Va fi un guvern PSD-PNL mai bun decât unul PNL-USR? 10 puncte de urmărit

Va fi un guvern PSD-PNL mai bun decât unul PNL-USR? 10 puncte de urmărit

noiembrie 9, 2021 0

Liderii PNL au votat, luni seara, în ședința Biroului Politic Național, pentru începerea oficială a negocierilor cu PSD. Condițiile de negociere sunt construirea unui guvern în jurul unui premier PNL, program de guvernare plecând de la măsurile liberale și parteneriat cu președintele. PSD a decis și el să înceapă negocierile cu PNL. Deci, sunt șanse mari ca noua coaliție la putere să fie PSD-PNL-UDMR. De ce poate fi aceasta mai puțin nocivă decât PNL-USR:

1 – România va curma scandalurile care s-au ținut lanț în Guvernul Cîțu, din cauza urii native dintre USR și PNL. Cei care au pierdut masiv din această ruptură sunt useriștii, care rămân fără bani și funcții, nu vor putea avea primari și nici bugete și, cel mai rău, vor fi ”subalternii” AUR în Opoziție, ceea ce va dezamăgi și mai mult votanții Dreptei, care nu se așteptau la o asociere USR-AUR pe trei ani cel puțin, după ce au înghițit deja greu asocierea de la moțiunea de cenzură.

2 – Dar chiar dacă vor pierde pe termen scurt, cei de la USR au acum ocazia să se consolideze în Opoziție pentru următoarele alegeri și să promită votanților că vor pune cândva în aplicare reformele promise ani la rând, dacă vor mai ajunge la guvernare. Un scor mai bun în 2024 poate oferi USR mai multe șanse de a reveni la guvernare, dar numai alături de PNL, partidul lui Cioloș neputând să facă singur majoritatea.

3 – O guvernare PNL-PSD fără certuri de tip USR-PNL va beneficia și de un mare suport în Parlament, inclusiv pentru planuri mari gen modificarea Constituției și trecerea unor legi de maximă importanță pentru cetățeni, în domenii vitale: Sănătate, Pensii, Educație, Fonduri UE, Infrastructură etc. Actuala Constituție și-a atins limitele și a fost mereu o sursă de conflicte între puterile statului, provocând mari daune României.

4 – PSD are oameni capabili să rezolve la cald criza sanitară. Alexandru Rafila sau Streinu Cercel sunt soluțiii foarte bune la Ministerul Sănătății, acolo unde Ioana Mihăilă a lăsat un dezastru în plină pandemie, din care cauză au murit mulți români ce puteau fi salvați. Un Rafila ministru al Sănătății ar avea nu doar experiența necesară sau recunoașterea internațională ca fost reprezentant la OMS, dar și sprijin parlamentar puternic pentru măsuri vitale cum ar fi mărirea secțiilor ATI, impulsionarea vaccinării, construcția de spitale, servicii medicale pentru toți.

5 – PNL poate la rândul lui promova proiectele de lege pentru susținerea mediului de afaceri, puternic afectat de pandemie și de ignorarea sa de către Guvernul Orban. Fără o economie puternică, nimic nu poate fi implementat politic. Scandalurile PNL-USR au amânat măsuri rapide în favoarea mediului de afaceri, iar PNL a fost cel mai afectat, neputând să-și protejeze propriul electorat.

6 – PSD și PNL au experiența alianței USL, una de mare succes electoral, care a câștigat 70% din încrederea românilor. Ambele partide știu să țină sub control diferențele doctrinare și disputele interne – un mare avantaj față de relația cu USR, partid care încuraja discursul de ură anti-PNL și pe față, și pe dos, ceea ce a dus în cele din urmă la crize repetate în coaliție. În plus, PSD și PNL au ocazia să demonstreze că au învățat din erorile USL și să șteargă astfel din memoria publică intoleranța stânga-dreapta la putere.

7 – PSD și PNL au împreună cel mai mare număr de primari din țară, iar alianța lor la guvernare va împăca și capra și varza și nu vor mai fi situații ca doar primarii unui partid să ia crema fondurilor prin programul Anghel Saligny de exemplu, cum se putea întâmpla și chiar s-a întâmplat cu guvern PNL-USR, ceea ce ar fi creat surse de conflicte între centru și teritoriu.

8 – Stabilitatea puternică în Parlament le va permite PNL și PSD să facă România mult mai ”frecventabilă” investitorilor străini, care au ocolit economia românească din cauza conflictelor PNL-USR. Mai mulți bani în economie înseamnă mai bine pentru toată populația, chiar și pentru votanții Opoziției.

9 – Intrarea PSD la putere este o veste bună pentru acei români care se temeau că, rămas în Opoziție, PSD ar fi crescut spectaculos, ajungând singur la peste 50% – o mare lovitură dată Dreptei politice. Acum, cu PSD ”captiv” la putere, Dreapta are totuși alt viitor

10 – O alianță de guvernare stânga-dreapta, cu mare majoritate parlamentară și opoziție fragilă, va încuraja alte mișcări politice să urce sau să iasă la rampă, fie că e vorba de revenirea în prim-plan a PMP (partid care oricum este tot mai dinamic după venirea la cârmă a lui Cristian Diaconescu), Pro România, partidele ecologiste tot mai căutate de public sau orice alte proiecte-alternativă – toate încurajate de compoziția firavă a Opoziției actuale formate doar din AUR și USR

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.