Vaccinarea, în ritm de tren

Vaccinarea, în ritm de tren

august 1, 2021 0

Palatul Victoria a deschis șampania: avem 5 milioane de vaccinați cu prima doză! Ținta a fost atinsă! Ce nu spun oficialii este că am ajuns în gară cu două luni mai târziu. Nu pe 1 iunie, ci pe 1 august. Exact ca trenurile noastre. Pleacă azi din gară și ajung a doua zi la destinație. Nimeni nu-și mai bate capul să ceară socoteală responsabililor. Asta-i viteza românească. Și, ca întotdeauna, vinovații suntem tot noi. Coordonatorul campaniei de vaccinare spune ca rata de vaccinare este direct proporțională cu nivelul de educație al populației. Pe scurt, șefii sunt buni, poporul este prost. 

 

Și, totuși, dincolo de jignirea în masă a populației, avem vreun plan B? Nu auzim nici de restricții pentru vaccinați, nici de stimulente pentru cei care se vaccinează. Ai noștri, ca de obicei, sunt mai deștepți ca ai altora. În Marea Britanie, unde practic toată populația vârstnică a fost demult imunizată, s-a trecut la stimulente pentru tinerii care aleg să se vaccineze. Ei sunt acum veriga slabă în ecuația imunizării în masă, așa că guvernul le dă la preț redus mâncare și călătorii cu taxiul. În Statele Unite, au oferit recompense dintre cele mai ciudate celor care se vaccinau, de la joint-uri, la languste sau tombole cu premii în bani. 

 

La noi, autoritățile s-au ținut pe poziții. Au respins din capul locului ideea unor stimulente și au spart banii pe campanii de imaginile pentru membrii guvernului, sub pretextul unor clipuri de promovare a vaccinării anti-Covid. Efectul – fix pe dos. Numărul vaccinărilor zilnice a scăzut de la zeci de mii la câteva mii. 

 

În paralel cu stimulentele pentru vaccinare, țările care deja și-au pus la adăpost cel puțin două treimi din populație au venit și cu restricții pentru cei care nu se vaccinează. Au interzis personalului medical să mai pună piciorul la locul de muncă dacă nu se vaccinează. Au extins prevederea și în cazul altor categorii. 

 

În Cipru, însuși șeful Bisericii Ortodoxe de acolo le-a dat un ultimatum angajaților Bisericii să se vaccineze până la toamnă, în caz contrar, vor fi concediați. Giganții IT Google și Facebook au anunțat că-și concediază angajații dacă nu se vaccinează atunci când revin la birouri. 

 

La noi, liniște. Foarte timid, ministrul Sănătății le cere celor din domeniul medical să se vaccineze, altfel îi pune să-și plătească testarea regulată anti-Covid. De obligativitate, nici vorbă, deși în Italia, Franța sau Ungaria s-a introdus vaccinarea obligatorie a personalului medical. 

 

În timp ce media europeană a celor vaccinați a sărit de 60%, noi suntem la jumătate și nu avem nicio speranță să ne revenim, deși valul 4 al pandemiei este la ușă. Cel mai probabil, subiectul nu ne va ocupa agenda decât după congresul PNL. Adică exact atunci când vom fi acoperiți iar de valul de îmbolnăviri. Cât despre ținte de vaccinare, să fim realiști. Nu vom atinge imunitatea colectivă prin vaccinare. Profesorul Rafila spune că vom fi 10 milioane de vaccinați abia anul viitor, pe vremea aceasta. Între timp, însă, cei deja vaccinați acum își vor fi pierdut din imunitate, plus că și tulpinile care vor circula anul viitor vor reduce semnificativ eficacitatea vaccinului. 

 

Va deconta cineva campania ratată de vaccinare? Va deconta cineva întârzierea din gara românească? Evident că nu. Și de asta nici nu le pasă guvernanților de ținte ratate și alte obiective cruciale de țară. 

Sursa: Realitatea Din PNL

Vox Publica
[email protected]
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.