Valul de caniculă ”LUCIFER” zdrobește Italia cu temperaturi record de aproape 50 de grade Celsius!

Valul de caniculă ”LUCIFER” zdrobește Italia cu temperaturi record de aproape 50 de grade Celsius!

august 12, 2021 0

Valul de căldură de la Lucifer transformă Italia și, în special, sudul țării, într-un infern cu temperaturi care depășesc constant 40 de grade și adesea în jur de 45 de grade, anunță presa din peninsulă

Deși episodul afectează partea de sud a țării cu o severitate deosebită, în regiunile Sicilia, Calabria și Apulia, în nord termometrele au crescut și ele, iar mai multe orașe sunt la cel mai înalt nivel de alertă în aceste zile.

În Siracuza, de exemplu, un oraș de coastă de la vârful de est al Siciliei, mercurul a atins miercuri 48,8 grade, conform măsurătorilor efectuate de Serviciul de Informații Agrometeorologice (SIAS) al guvernului regional.

Această temperatură extremă aproape de pragul-monstru de 50 de grade Celsiusu nu a fost încă validată și ar trebuie să fie în zilele următoare de Organizația Meteorologică Mondială, dar dacă ar fi confirmată ar însemna un nou record de căldură în Europa!

Asta, deoarece cea mai mare marcă înregistrată oficial de până acum, de 48 de grade, a avut loc la Atena în 1977.

În 1999, la o stație neoficială din Catenanuova, tot în Sicilia, au fost atinse 48,5 grade, dar nu au fost confirmate oficial de agențiile statale meteo.

Deși temperaturile sunt, fără îndoială, extrem de ridicate, valorile exacte depind de metodele de măsurare utilizate și de precizia acestora.

De exemplu, termometrele electronice, expuse la soare, ale unor farmacii siciliene au ajuns la 51 de grade. Indicatoarele armatei au înregistrat temperaturi care ating cel mult 45 de grade în multe părți ale insulei, în special în zonele interioare.

În Sardinia, s-au atins vârfuri de 43,1 grade, în Calabria (vârful La Bota) au atins 42 de grade, iar în Campania, cu capitala la Napoli, și în Lazio, Roma, termometrele au indicat 40 de grade.

Joi, în total, în toată țara au fost zece orașe – în urmă cu două zile erau doar patru – în alertă roșie, cel mai înalt nivel, din cauza temperaturilor ridicate:.

Inițial, au fost Palermo, Bari sau Bologna sau Roma, unde asfaltul se topește sub pietoni, și până vineri Ministerul Sănătății a adăugat alte cinci orașe pe listă, inclusiv Florența și nordul Bolzano.

Se așteaptă ca termometrele să continue să urce sălbatic în weekend.

Alerta roșie este utilizată în buletinul de val de căldură al ministerului pentru a marca centrele urbane în care există un risc ridicat pentru întreaga populație și nu numai, pentru sectoarele cele mai slabe ale societății, cum ar fi bolnavii și persoanele în vârstă.

Regiunea din estul Mediteranei, în flăcări

Situația, cu valori toride de peste 40 de grade, este reprodusă în mare parte din estul Mediteranei, unde țări precum Grecia, Macedonia de Nord, Albania, Algeria sau Turcia se confruntă cu cele mai grave valuri de căldură din ultimii ani și continuă să cadă pradă incendiilor.

Temperaturile ridicate vin la trei zile după raportul științific puternic al IPCC, grupul de experți al ONU privind schimbările climatice, care avertizează că acțiunea umană a provocat deja modificări fără precedent în sistemul climatic.

„Fenomenele extreme care apar în Marea Mediterană și în Italia se datorează în mare parte încălzirii globale antropice și emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă. Această încălzire globală a produs schimbări importante în latitudinile noastre, în special în circulația aerului. Circulația ecuatorial-tropicală s-a extins spre nord, astfel încât anticicloanele africane, care rămâneau deasupra deșertului Sahara, pot intra acum în Mediterana”, a avertizat omul de știință italian specializat în climatologie, Antonello Pasini, de la Consiliul Național de Investigații.

El a mai subliniat:

„Până acum câteva decenii, verile mediteraneene erau dominate de faimosul anticiclon din Azore care, sosind din Atlantic și intrând în Marea Mediterană, acționa ca o pernă de aer stabilă care ne proteja de tulburările din nordul Europei și de căldura fierbinte africană. Acum, odată cu această lărgire a circulației ecuatorial-tropicale, anticicloanele africane au o cale liberă de a intra, provocând valuri puternice de căldură”.

Valul de căldură a agravat numeroasele incendii care se răspândesc prin sudul Italiei, în special în Sicilia, unde locuitorii din anumite zone au trebuit să fie evacuați, și în Calabria, unde trei persoane au murit în urma incendiului.

Armată continuă să lupte împotriva flăcărilor. Miercuri, în toată țara au existat peste 30 de focare active, numărându-se și cele din Sardinia, Basilicata, Campania, Lazio și Apulia.

Deși multe dintre incendii sunt cauzate de oameni, asociația agricolă Coldiretti a estimat că schimbările climatice au favorizat triplarea incendiilor față de media dintre 2008 și 2020.

Asociația a reamintit că la daunele imediate trebuie adăugate daunele pe termen lung, luând în considerare că va dura aproximativ 15 ani pentru a recupera întregul ecosistem forestier și toate activitățile umane tradiționale, de la colectarea lemnului la trufe și fructe mici, la colectarea ciupercilor și ecoturismului.

În această vară, marcată de evenimente extreme și temperaturi arzătoare, valul de căldură a avut, de asemenea, un impact asupra prețurilor fructelor, care au scăzut cu 4,9% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Animalele suferă de asemenea de căldură în ferme, iar vacile produc cu până la 10% mai puțin lapte decât în ​​perioadele mai puțin fierbinți. În multe locuri, flăcările au ars pășuni și furaje folosite pentru animale și au ars, de asemenea, fructe, legume, podgorii și plantații de măslini.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.