VIDEO. ”Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii. Vremea imperiilor a trecut!”. Băsescu, intervenție dură la Bruxelles în favoarea Ucrainei

VIDEO. ”Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii. Vremea imperiilor a trecut!”. Băsescu, intervenție dură la Bruxelles în favoarea Ucrainei

mai 1, 2021 0
Europarlamentarul Traian Băsescu, fost președinte al României, a avut o intervenție în Plenul Parlamentul European care a fost trecută cu vederea în presă, dar care merită readusă la suprafață pentru că este una de o claritate și duritate rare în raport cu politica expansionistă a Federației Ruse.
Poziția lui Băsescu pe tema relației actuale Ucraina – Federaţia Rusă și situaţia de securitate a Ucrainei urmare a acţiunilor militare ale Federaţiei Ruse a fost foarte tranșantă, în stilul caracteristic al fostului președinte, dar acoperit complet de fapte și argumente.
Traian Băsescu a spus direct și fără menajamente că situația la frontiera ucraineană reprezintă o amenințare atât la suveranitatea Ucrainei, cât și la stabilitatea și securitatea regională și europeană.
”Trebuie să fim solidari cu Ucraina, nu doar la nivel comunicatelor, dar și prin acțiuni concrete: să fim prezenți pe teren la cel mai înalt nivel, să ne consolidăm coordonarea și comunicarea cu NATO.
Pentru a preveni declanșarea unui război la scară largă, situația din Donbass trebuie urgent stabilizată. Trebuie să revenim la aspectele legate de retragerea armelor grele, la accesul misiunii OSCE de monitorizare a încetării focului”, a spus Traian Băsescu.
Europarlamentarul român din grupul PPE (cel mai mare din Parlamentul UE) a fost foarte tranșant în altă chestiune sensibilă: ajutorul militar acordat Ucrainei în apărarea în fața agresiunii rusești.
”Nu ezit să spun că ar trebui să facilităm Ucrainei achiziția armamentului defensiv de care are nevoie pentru a descuraja eventuale intenții de agresiune militară și pentru a se putea apăra.
Președintele Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri pentru armata sa. Așa a ocupat Nagorno Karabah, Crimeea, Aphazia, Osetia de Sud sau Transnistria”, a mai declarat fostul președinte al României.
Traian Băsescu crede însă că Rusia nu mai are forța de a face alte gesturi-șoc precum cel când a invadat Crimeea.
”Am însă convingerea că nu va mai invada Ucraina ca în 2014, dacă armata ucraineană ar avea o bună dotare defensivă, capabilă să producă pagube mari în eventualitatea unei agresiuni.
Ucraina trebuie să reziste presiunilor rusești de orice natură, inclusiv militare și să-și continue drumul pentru consolidarea instituțiilor democratice și a valodilor fundamentale, indiferent de opinia Federației Ruse.
Vremea imperiilor a trecut!”, a spus Traian Băsescu.
Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.