Vinul săptămânii: un vin sloven de mare ocazie

octombrie 24, 2009 0

Autorul permanent al acestei rubrici săptămînale de pe blogul meu, Cezar Ioan, are, la rîndul lui, un invitat special care ne prezintă propunerea de vin de astăzi:
De această dată, recomandarea săptămânii i se datorează amicului Răzvan Jurcă – el mi-a semnalat foarte frumos acest vin şi cu el l-am şi băut. E vorba de un vin sloven, din Capodistria, de la o cramă de familie. N-o să mă străduiesc să-l mai descriu eu, fiindcă Răzvan a făcut-o mult mai bine:
„O minunăţie de roşu sec, aspru, tenebros şi complicat, din Primorje, vinificat 100% din Refosk. Vinul provine dintr-o podgorie mică (20 ha) din Capodistria, proprietate a familiei Glavina, viticultori de la 1800. Vinificator: maestrul Claude Gros din Nerbonne (Franţa). Un mare câştigător la puncte – 91 îi dau cu prisosinţă – un purpruriu închis cu bordură rubinie, arata ca un cupaj de Dornfelder cu un pic de Shiraz. Nasul, maiestuos, scoate în evidenţă fructe de pădure, marţipan, tabac, brusture, vanilie şi ciocolată amăruie. Gustul impresionant – foarte taninos, robust, pe corp amplu, cu notă minerală, se deschide treptat din vişină  putredă şi migdale amare în măr verde, eucalipt şi fructe uscate. Stejarul (vinul este baricat în stejar sloven 26 de luni înainte de îmbuteliere) este bine integrat pe alcool puternic (14%). Postgust lung şi cald, aproape de un mare  marone, la bani mult mai puţini. Trebuie decantat cel puţin o oră înainte de a fi servit (la 18-20°C). Pretabil pentru învechire peste 15-20 de ani. Un vin de mare ocazie, cu adevărat impresionant, pe care îl văd la loc de cinste în pivniţa oricărui cunoscător care se respectă”.
Santomas - recomandarea

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.