Visul lui Cîțu, cu marile investiții: Amazon bagă 3 miliarde $, dar în Spania…
Nu cu mult timp în urmă, premierul Cîțu spunea că se va implica personal în atragerea de mari investiții străine în România. Era o declarație de mare entuziasm patriotic, dar nu mai mult, de moment cel puțin.
România a început să ”facă cu ochiul” giganților economici ai lumii, dar erorile trecutului (care aparțin masiv guvernelor PSD) țin încă departe de noi marile investiții.
Nu se întâmplă asta în țări din vestul Europei, care au un destin similar cu al României, cum este Spania, țară scăpată de dictatură cu doar 15 ani înaintea României.
Gigantul american din domeniul tehnologiei Amazon intenţionează să investească 2,5 miliarde de euro (3,04 miliarde de dolari) în noi centre de date în regiunea Aragon din nordul Spaniei, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Centrele vor fi deschise la mijlocul anului viitor, a anunţat cel mai retailer online global.
Divizia de servicii de cloud computing service a Amazon – Amazon Web Services – va investi 2,5 miliarde de euro într-o perioadă de zece ani, a precizat compania americană.
Investiţia include cheltuieli de capital, construcţia centrelor, importul de echipamente şi cheltuielile operaţionale, cum ar fi salariile celor 1.300 de angajaţi care vor fi angajaţi de Amazon în Spania.
Amazon Web Services este prezentă în Spania din 2012 şi construieşte infrastructura necesară pentru noile centre de date.
Vineri, la închiderea şedinţei Bursei de la New York, capitalizarea bursieră a Amazon se situa la 1.616 miliarde de dolari.
Florin Cîțu: ”Eu nu sunt un premier care va sta să vină investitorii. Sunt un premier care va merge după ei să-i aducă în România”
Că actualul premier pune suflet în atragerea marilor investiții străine în România o arată intervenția sa din luna aprilie. Atunci, într-o emisiune televizată, Florin Cîțu a vorbit cu patimă despre cum se va implica personal în aducerea banilor în România.
Iată principale sale declarații făcute pe 20 aprilie.
- ”În acest moment, avem așa de multe de făcut, avem aceste vești bune (rating-ul Standard & Poor’s – n.red) pe care trebuie să le capitalizăm, pentru că încă n-am capitalizat. Înseamnă să primim și investitori. Pe lângă ștampila de garanție, să avem și modificările legislative să aratăm că suntem mai prietenoși.
- Trebuie să aducem investițiile aici. Trebuie să capitalizăm calificativul bun de la Standard & Poor’s, pentru că încă nu am capitalizat. Asta înseamnă să avem și investitori reali în România, companii mari, să putem deschide România. Adică, pe lângă aceste calificative bune de rating de țară poate avem nevoie și de modificări legislative pentru a fi mai prietenoși cu investitorii străini.
- Nu este o coincidență că România a fost ocilită atâția ani de zile de marile investiții, care s-au oprit în jurul nostru. Trebuie să aduce investițiile aici. Și am spus de foarte multe ori. Eu nu sunt un premier care va sta să vină investitorii. Sunt un premier care va merge după ei să-i aducă în România!”