VOX PUBLICA să fie!

VOX PUBLICA să fie!

martie 7, 2021 3

Coordonarea acestei platforme media este ultima și nu cea din urmă provocare de pe lista mea de experiențe în cei aproape 30 de ani de jurnalism.

Spun ”30 de ani de jurnalism” nu ca să fac pe grozavul cu vechimea mea în presă – respect enorm orice om, indiferent ce muncă face și ce lungime are destinul său profesional – ci ca să subliniez că dacă n-am plecat până acum pe alt drum al vieții, o explicație trebuie să existe!

Dar care să fie ea? Inevitabil, savoarea acestei pasiuni numite gazetărie. E fabuloasă, cum de altfel cred că sunt și alte meniri creative precum actoria, literatura, pictura, muzica, dar și business-ul, întreprinderea, sportul, școala, medicina sau familia.

Nu te plictisești, ai mereu surprize (și neplăcute 🙂 ), afli, descoperi, înțelegi sau ești manipulat, joci și intri în arena cu lei, te sperii ori ai curaj, exiști!

E superbă această meserie, zău! Știu că nu mai e atât de profitabilă, dar pentru cei care caută exprimarea, jurnalismul face toți banii.

Dar asta să fie singura explicație? Nu. Există o rațiune ascunsă pe care n-am valorat-o cum se cuvine la începuturile carierei mele, poate nici în anii în care am devenit mai ”copt”: ceea ce poți învăța de la oameni.

Ca tânăr reporter al ziarelor anilor 90, am lăsat ego-ul să vorbească mai mult decât era cazul. Nu mă condamn pentru asta, să greșesc făcea parte din devenirea mea și cred că e valabil pentru mulți.

Cu timpul însă, am realizat că tot ceea ce însemn eu nu doar ca ziarist, ci și ca om, datorez altora. Celor cu care am interacționat: părinți, bunici, frați, rude, prieteni, colegi, intervievați, chiar și ținte ale investigațiilor jurnalistice sau oameni care, în percepția societății, au greșit.

De la toți am învățat. Lor le datorez masiv ce sunt acum, cine sunt eu azi. Ei sunt VOX PUBLICA. Sunt vocile pe care mi-am dorit să le aud mai mult. Pentru ei există acest tip de platformă media numită VOXPUBLICA.ro.

De altfel, pe acest principiu și-au bazat succesul marile rețele de socializare precum Facebook, Twitter, Instagram sau chiar mai tânărul Tik-Tok: dorința de a-i asculta și a-i urmări pe alții.

Doar că o astfel de lume plină de ”like” și inimoare își arată acum păcatele ei, cel mai dureros fiind sindromul ”fake news” care ne îngroapă civilizația.

El este dovada că libertatea de exprimare experimentează acum consecințele dezmățului total. Crește sub noi un haos care încă n-a erupt morbid precum fumul axfixiant al unui vulcan, dar care dă semne că nu poate fi stăvilit.

Nu există antidot mai prețios în fața acestui atac al dezinformării desprinse din romanul ”1984” al lui Orwell decât VOCILE credibile. Cele care pot fi busola lumii noastre fără busolă.

Lor le adresez invitația de a ne vorbi. VOX PUBLICA e pentru cei care grăiesc întru adevăr, cunoaștere, progres și empatie, pentru ordine și valoare, frumos și armonie.

Nu doar liderii sunt cei chemați să ne lumineze. Ci și ”iluștrii anonimi”, compatrioții noștri mai puțin cunoscuți publicului larg care gândesc sănătos și au ceva de spus spre binele comun.

Deschidem aici ușile celor care nu se pot auzi bine doar prin instrumentele personale de comunicare și care au nevoie să fie auziți de o lume-ntreagă.

Dascăli, părinți, medici, IT-iști, jurnaliști, analiști, politicieni, economiști, români simpli de aici și din lumea largă, oameni de succes sau care au experimentat eșecul constructiv, elevi și studenți, pensionari ori șomeri, credincioși sau atei.

E loc pentru toți sub soarele libertății de exprimare sănătoase, atâta vreme cât au ceva mai bun de comunicat semenilor.

Nu vom fi obligatoriu reperul numărul 1 de moralitate și inteligență publică, dar cu siguranță vrem să fim un loc care să conteze. Vrem să cernem calitate din noianul de informații și mai ales non-informații ce ne inundă conștiința globală.

Ajutați-ne să contăm împreună!

Propuneți celor de alături un cuvânt care zidește, o vorbă care luminează, o idee care lasă moștenire lumea mai bună.

Pentru voi toți e tot acest spațiu de creație. VOX PUBLICA să fie!

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
3 comments on “VOX PUBLICA să fie!
 1. lucian tomsa

  Dle. Cicazanu v-am lecturat cu atentie textul si consideratiile ,ele fiind in linia bunului simt,adica cuminti,de loc abrazive,as putea spune chiar impaciutoare cu un puternbic accent de ,pansament’.
  Asa ca iata de ce ma intreb,asta e rolul presei?
  Pina a fi facuta publica angajarea dv in trustul REALITATEA,cam cu vre-o luna in urma incepusem sa constat,urmare a aparitiilor repetate pe post in emisiunile lui ANCA ALEXANDRESCU,o schimbare de ton,dar nu doar de ton,mai ales de directie,o directie care,tin sa va anunt,va va duce fix in gard.
  ANDREI BADIN,S.R.S.,MIRON MITREA,CAUTIS,si multi alti indivizi,de-o jegosenie infioratoare care incearca din rasputeri sa SCHIMBE ADEVARUL CU MINCIUNA,SA FACA DIN INFRACTORII POLITICI,VICTIME POLITICE,face din postul REALITATEA PLUS,o televiziune in SLUJBA PSD.
  V-ati despartit de,,camaradul de drum GRIGORE CARTIANU,UN OLTEAN DE TOATA ISPRAVA’iata de ce am pus fata in fata mesajele voastre si nu mica mi-a fost surpriza sa constat cit de lipsite de vlaga,subtanta si idei au devenit mesajele dv. un fel de apa sfintiita care nu face nici bine,dar nici mult rau.
  Nu am sa va caut justificari,nu este treaba mea,eu doar constat,scaderea,VIRILITATII JURNALISTICE’ si foarte probabil caderea pe viitor in ridicol.

  martie 12, 2021 Reply
 2. Doru Munteanu

  Stai să-ți spui bancul cu Bulă ziaristu’ ! Cică vru carnet de ziarist. Îl întreabă : – de ce tu mă ziarist ? ; – păi , la câte prostii făcui , cine mă-ntrece , de m-apuc să postez ? aia e , sparg tot ! ; – și cu rolul educativ al presei cum rămâne băi Bulă ? ; – vine și asta , după ce întorc totu’ cu susu’ njos , cine să știe mai bine ca mine , cum să potolească treburile ? ; – adică în ce fel ? ; – ei vezi , ăsta cusurul dv. , mă socotiți prost și pierdeți partea cea mai mișto … cum – necum chestia e de ce ? d-aia !

  martie 12, 2021 Reply
 3. Doru Munteanu

  O să-mi facă plăcere pe platforma Vox Publica ! D – aia ! Și aștept concurența …

  martie 12, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.