Washington Post: Coronavirusul a ajuns și în cel înalt loc de pe planetă – Everest!

Washington Post: Coronavirusul a ajuns și în cel înalt loc de pe planetă – Everest!

aprilie 22, 2021 0

Când Nepalul i-a întâmpinat pe alpiniștii străini pe Muntele Everest pentru sezonul de alpinism de primăvară, mulți s-au temut că a fost doar o chestiune de timp înainte ca noul coronavirus să ajungă și în cel mai înalt vârf montan din lume, anunță Washington Post în ediția de azi.

La doar câteva săptămâni de sezon, simptomele virusului au fost găsite în tabăra de bază a Everestului, declanșând o dezbatere nouă cu privire la faptul că dependența Nepalului de munte ca sursă de venit stă în calea siguranței sănătății localnicilor.

Miercuri, revista Outside a raportat pentru prima dată că un alpinist din tabăra de bază a fost evacuat cu elicopterul pentru ceea ce se credea a fi edem pulmonar la mare altitudine și a dat test pozitiv pentru coronavirus la sosirea la un spital din Kathmandu, săptămâna trecută.

New York Times a dezvăluit ulterior că, de fapt, au existat mai mulți alpiniști care au dat rezultate pozitive după ce au fost preluați cu elicopterul din tabăra de bază.

Numărul exact de cazuri este necunoscut, iar ministerul Turismului din Nepal nu a răspuns încă oficial la întrebări.

„Putem fi aproape siguri că au existat și alte cazuri deja în acest an care au fost diagnosticate greșit sau ascunse, și că vor fi mai multe”, a declarat Adrian Ballinger, fondatorul companiie de profil Alpenglow Expeditions, care a ales să-și anuleze excursiile pe Everest în această primăvară, citat de Washington Post.

Odată cu creșterea infecțiilor în Nepal, pe măsură ce India vecină se confruntă cu un focar scăpat de control, care provoacă o creștere globală, taberele aglomerate și echipajul lor rotativ de portari și șoferi de yak oferă „configurația perfectă pentru suprasolicitare”, a spus Ballinger.

Înrăutățind lucrurile, multe simptome comune ale coronavirusului au o asemănare strânsă cu simptomele bolii de altitudine și cu „tusea Khumbu”, care adesea îi afectează pe alpiniști la altitudini mari.

Începând de miercuri, departamentul de turism din Nepal eliberase 377 de permise de alpinism pentru alpiniștii străini care încercau să escaladeze Everestul anul acesta – aproape de același număr emis în 2019, când 11 persoane au murit pe vârf și numeroase decese au fost provocate de lunga așteptare pentru a coborî din vârf către tabăra de bază.

Fiind una dintre cele mai sărace țări din Asia, Nepal depinde în mare măsură de turiștii străini, unii care văd Everestul ca fiind punctul culminant al unui vis de-a lungul vieții.

Guvernul a colectat deja peste 3,8 milioane de dolari în taxe din permisele de urcare în acest an, iar suma de bani pe care alpiniștii o cheltuiesc în timp ce se află în țară reprezintă de obicei un venit estimat la 300 de milioane de dolari.

Anul trecut, acea sursă de venit a dispărut pe măsură ce pandemia a lovit și Nepalul și-a închis granițele, anulând expedițiile de alpinism.

Ghizii montani nepalezi – inclusiv unii dintre cei mai buni alpiniști din lume – s-au trezit brusc în sărăcie, forțați să se bazeze pe cultura de secară și cartofi, pentru hrană.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.