Andrei Țăranu: ”Dacă USRPLUS merge cu AUR sau PSD, va fi foarte complicat. Cîțu nu va demisiona”
”Mărul discordiei este această diferență uriașă de atitudine și de opinie dintre cele două partide de la guvernare, dintre PNL și USR. PNL și-a construit o narațiune populistă și foarte populară, legată de o dezvoltare rapidă a României prin intermediul programului Anghel Saligny, un program de dezvoltare locală asemănător cu cele pe care le-a făcut PSD.
Pe de altă parte, cei de la USR au rămas cantonați într-un discurs care devine tot mai irelevant, cel legat de justiție și de reformele din justiție, deși USR are acest portofoliu de mai bine de 8 luni. În aceste condiții USR s-a văzut pus în situația în care a mai fost cu 5 luni în urmă, în perioada lui Vlad Voiculescu, de a cere demisia unui premier și de a fi de acord să semneze o moțiune de cenzură care încă nu există.
Acest lucru va conduce la un ridicol absolut tocmai pentru că se apropie congresele celor două partide. Iar concentrarea liderilor este mai mult pe aceste congrese decât pe actul de guvernare.
E foarte interesant cum narațiunea USRPlus s-a mișcat destul de repede pe Facebook de la PNDL 3 la examenele pentru procurorii generali. Sigur că poate să existe un sâmbure de adevăr.
Foarte multă lume are de pierdut de pe urma acestei destrămări atât în USR, cât și în PNL. E foarte probabil ca această destrămare să mai treneze. Am văzut și acum 4 – 5 luni că după niște acte foarte belicoase, când se cerea din nou demiterea domnului Cîțu, USR a revenit la niște sentimente mai bune.
Sigur nu va demisiona Florin Cîțu.
USR, așa cum a spus prin vocea lui Dacian Cioloș, nu are capacitatea parlamentară de a depune singur o moțiune de cenzură, iar dacă s-ar ralia unei moțiuni de cenzură, care încă nu există, a AUR sau a PSD sau a amândorura, s-ar pune într-o situație extrem de complicată.
Marea problemă a USR-ului în acest moment este că și-a pierdut atât potențialul de șantaj cât și potențialul de coaliție. Prin urmare îi va fi foarte greu să își revină în scurt timp, mai ales că urmează un congres care va genera valuri și tensiuni în interiorul partidului.
Aici este marea problemă a USR, pentru că a avut totdeauna un discurs maximal și, din nefericire, nu a reușit încă să arate că acest discurs maximal, în sensul reformist al cuvântului, chiar poate fi și pus în practică.”
Sursa: Andrei Țăranu/stiripesurse.ro