”Cea mai gravă catastrofă naturală din istoria Germaniei”. Apocalipsa meteo, în direct

”Cea mai gravă catastrofă naturală din istoria Germaniei”. Apocalipsa meteo, în direct

iulie 17, 2021 0

„Cel mai grav dezastru naturale din istoria Germaniei”. Cu aceste cuvinte, mai mulți politicieni și experți au descris catastrofa de inundații, revărsări și alunecări de teren care afectează părți din vestul țării. Cel mai afectat stat este Renania de Nord-Westfalia, unde furtuna a lăsat urme masive de distrugere și a paralizat cel mai populat land (regiune) din țară.

În Bad Münstereifel, în Eifel, o regiune muntoasă care a fost grav afectată, Alexandra regretă că furtuna a devastat practic întregul oraș.

„Ne temem pentru viața noastră”, a spus ea ziarului Bild despre noaptea de joi până vineri, când a trebuit să se refugieze pe acoperișul casei sale și să aștepte acolo pentru a fi salvată.

„Vă rog să nu ne abandonati”, susține ea, anticipând că daunele cauzate de această furtună vor dura ani de zile pentru a fi remediate.

Peter Gottschield, un locuitor al orașului renan Hagen, spune că se simte „abandonat”.

Înconjurat de moloz din clădirile învecinate și strada sa transformată într-o promenadă cu apă murdară, acest cetățean german sinistrat a organizat un grup mic împreună cu alți vecini pentru a ajuta la sarcinile de curățare.

Îndepărtează ce pot: pietre, resturi, bucăți de drum dislocate de curent, copaci rupți, de asemenea mese și scaune din cafenelele care apar în colțurile îngrămădite.

Înarmat cu lopeți de grădină și scule mici, Peter își arată disperarea evidentă.

„Pentru a putea curăța toate acestea între noi este imposibil. Avem nevoie de excavatoare, mașini speciale. Dar nimeni nu vine aici: ieri au trecut pompierii, au spus că au multe de făcut. Înțeleg, dar nimeni nu a venit aici”, exclamă el, citat de publicația Der Spiegel.

Rețelele sociale sunt pline de videoclipuri făcute de amatori în care este clară forța apelor debordante, ca de exemplu atunci când o rulotă târâtă de curent ajunge să se spargă în bucăți când se prăbușește de un perete. Nimeni nu știe dacă a fost cineva înăuntru sau dacă locuitorii săi au reușit să scape la timp. Alte videoclipuri arată că mașinile sunt tractate ca jucării în Altena, la aproximativ 100 de kilometri est de Koln.

Amploarea tragediei a fost numărată în cifre terifiante; peste 1.000 de persoane dispărute. Cu toate acestea, mulți dintre ei erau în siguranță, dar nu au putut ajunge la cei dragi din cauza căderii rețelelor de telefonie mobilă, a spus o purtătoare de cuvânt locală.

Povești triste ca acestea s-au repetat în toată Germania de Vest, dar adesea cu un sfârșit sfâșietor. Morții au crescut la peste o sută, joi, și există temeri că vor apărea mulți alții în zilele următoare, printre dărâmăturile și noroiul acumulate.

În Hagen și în jurul său, autoritățile nu pot face față. Există poduri instabile, diguri și baraje care cu greu pot rezista presiunii apei care a căzut neîncetat. Numeroase centre urbane și locuri de campare au fost evacuate. Situația meteo tinde să se îmbunătățească, conform previziunilor, dar daunele au fost deja făcute.

Inundațiile precum cele care au avut loc în aceste zile în vestul Germaniei vor fi din ce în ce mai frecvente și extreme din cauza încălzirii globale, potrivit lui Dieter Gerten, expert în climatologie și hidrologie la Universitatea din Potsdam.

Modelele climatice prezic evenimente meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente. Iar episodul de ploi din Germania din aceste zile ne oferă o confirmare clară.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.