Guerrilla digitala, de campanie electorala

octombrie 20, 2009 1

Daca in ceea ce priveste campania electorala (platita sau nu) de la tv, din ziare, radio si outdoor, mare chestie nu se poate inventa, pe online e putin mai palpitant.

candidati

Majoritatea candidatilor importanti si-au angajat oameni care se pricep (sau spun ca se pricep) la online, care i-au invatat cum e cu guerrilla digitala, activism online, social media marketing, search marketing si altceva decat bannere mari si colorate.
Iata cum se vad acum pe ecranul laptopului meu cei trei favoriti.
Liberalii au furat un pic startul „legal” al campaniei electorale, castigand niste timp si ceva expunere media la pret de „campanie sociala initiata de INCOR„, cu proiectul Spune si Tu, despre care am mai scris .
Acum, desi baietii lui Crin m-au contrazis abitir, legatura dintre site-ul oficial al candidatului PNL si Spune si Tu e tot mai evidenta: culori, fonturi, slogan, linie de comunicare. In curand (adica de vineri), cu siguranta, cele doua site-uri vor canta in cor „Votati Crin Antonescu!”.
Nu e rau, ca miscare de marketing politic online. Cel putin s-a incercat o chestie neconventionala (desi e greu de spus daca a rentat la capitolul efect versus efort financiar – avand in vedere ca au rulat spoturi pe multe televiziuni comerciale plus un buget consistent de out-door, iar traficul www.spunesitu.ro nu cred ca a fost/este fantastic).
Probabil era mult mai eficient sa se faca un canal branduit pe un portal de news – cred ca traficul ar fi fost mai mare si bugetul incomparabil mai mic (nu, nu ma refer neaparat la REALITATEA.NET, puteau sa il faca si pe HotNews 🙂 ).
In fine, tot e ceva. S-au straduit, cat de cat, au mai aparut si pe Twitter si pe Facebook – inca mai e de lucru, dar macar intentia conteaza.
In replica, baietii lui Base, cu un buget cu siguranta mult mai mic pe online decat a are Crin, s-au trezit destul de greu si, dupa un mic scandal pe teme de copyright, au atacat cu o fumigena cam palida, site-ul Spune si Tu Da care, cu aceleasi fonturi si culori ca si Spune si Tu, militeaza pentru Parlament unicameral la un referendum care, intre timp, nu se va organiza. Din ce stim pana la ora asta.
Acum, observ ca a mai aparut un site, asumat de aceasta data de PD-L, prin Institutul de Studii Populare, si care militeaza pentru Parlament Unicameral. La fel ca si site-ul oficial de campanie (destul de modest realizat).
Ciudat, mai ales ca Basescu a fost printre primii foarte activi online, cu succes, deocamdata intarzie si nu iese cu nimic coerent – daca nu carecumva echipa sa are in plan o iesire agresiva, pe „ultima suta”. Sau poate (spre sigur) nu are nevoie de mai mult: e toata ziua pe sticla, in eter si in pixeli cu subiectele pe care le lanseaza si intretine natural, fara nevoia de artificii tehnice.
In acest timp, Mircea Geoana se rezuma la un site curat si echilibrat, dar destul de conventional. Nu are caricaturi, ca Basescu, nu are mult social media, cum se vede pe pagina lui Crin – care si-a facut si canal pe YouTube.
Campania electorala va incepe oficial vineri, la miezul noptii. E de urmarit ce va urma. E de asteptat ca online-ul sa fie din ce in ce mai des folosit, asumat sau nu, atat pe campanii electorale pozitive (pentru un anumit candidat) cat si negative (diverse inregistrari si fumigene aruncate de echipele de activism online ale candidatilor).
Va fi enervant, dar si interesant. Si, ca un semnal pozitiv pentru online, e ok ca sunt candidati care au inceput sa foloseasca si new media, ceva mai agresiv, si cu niscaiva idei – chiar daca nu toate isi vor „scoate banii”.
La polul opus sunt inca oameni care, auzind ca pentru o campanie vizibila pe net, un buget care sa contina si altceva decat bannere (plus bannere si, sa nu uitam, niste bannere) poate sari lejer de 200.000 de euro, sunt tentati sa se gandeasca daca nu e mai eficient sa bage banii respectivi intr-o campanie in care sa nu cumpere click-uri si afisari, ci voturi (direct la sursa).
Culmea e ca, in Romania, s-ar putea chiar sa fie o decizie eficienta. Ei, nu si corecta. Da, corecta am spus – desi in politica si, mai ales, in campania electorala, cuvantul asta e considerat, adesea, obscen. Ma scuzati 🙂

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.