Large Hadron Collider ar fi sabotat din viitor

noiembrie 2, 2009 0

Apropiata repornire a LHC-ului are si cateva Cassandre, care prevad imposibilitatea descoperirii bosonului Higgs. Intr-un articol recent din „The New York Times” se aduc argumente, cam bizare e drept, ale unor cercetatori (Holger Bech Nielsen de la Niels Boh  Institute, Copenhaga – Danemarca si  Masao Ninomiya de la Yukawa Institute for Theoretical Physics, Kyoto – Japan), totusi bine cotati in breasla.
Noi stim ca intotdeauna actiuni din trecut influenteaza desfasurari viitoare. Dar, se intreaba acesti cercetatori, de ce nu poate fi si invers. De aceea, au lansat ipoteza existentei unor semnale, sub forma de unde, ce se propaga invers in timp si pe care natura le trimite pentru a impiedica, in particular descoperirea bosonului Higgs la LHC, ca fiind ceva blestemat. Ei pretind ca demonstratiile lor matematice indica existenta unor asemenea unde, ca si cum cineva din viitor te-ar preveni si te-ar salva de la fi calcat de o masina. Mai mult, ei sustin ca orice accelerator ce ar incerca sa genereze bosonul Higgs este sortit esecului. Aceste semnale au dus, spun ei si la oprirea in 1993 a constructiei acceleratorului american Superconducting SuperCollider, precum si la oprirea intrarii in functiune anul trecut a LHC-ului. Mai mult, cu vreo doua saptamani in urma, politia franceza a arestat un fizician ce lucra la CERN, la unul din experimentele ce se pregatesc la LHC, ca fiind suspectat de legaturi cu aripa magrebiana din Al Qhaeda. Asemenea semnale au mai fost date si la alte mari proiecte, cum ar fi „telescopul spatial Hubble”, care a cunoscut numeroase dificultati si piedici in calea realizarii.
Daca o asemenea science-fiction nu ar fi fost emisa de cercetatori seriosi in domeniu, nu ar fi fost luate in nici un fel in seama. Dar, atunci cand un asemenea experiment este pregatit si asteptat de atat de multa vreme, apar o serie de ipoteze, care mai de care mai departe de realitate. Sunt puse in discutie si abordate cu un instrument matematic corespunzator. Cum ipoteza celor doi cercetatori a fost publicata in 2008, inainte de oprirea LHC-ului, au prins curaj si au spus ca aceasta ipoteza se verifica deja.
Unul din marii fizicieni ai secolului XX, Niels Bohr (compatriot cu Holgen Nielsen), spunea unui coleg ca este convins ca teoria lui este o traznaie. Ceea ce ii deosebesa insa este raspunsul pe care il dau la intrebarea: este oare aceasta teorie suficient de traznita ca sa mai aibe sansa de a fi si corecta ? Aceasta este exact situatia cu teoria de fata. Mai ales ca un alt fizician, Sean Carroll de la Caltech, spune despre Nielsen ca este “one of those extremely smart people that is willing to chase crazy ideas pretty far”.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.