SUA negociază cu dictatorul Venezuelei alternative la petrolul rus

SUA negociază cu dictatorul Venezuelei alternative la petrolul rus

martie 8, 2022 0

Invazia rusă a Ucrainei a produs deja doi câștigători neaștepți: Venezuela și Arabia Saudită. În weekend, Statele Unite au început o deschidere diplomatică față de ambele țări, de care au nevoie să aprovizioneze petrolul rusesc care dispare de pe piață ca urmare a sancțiunilor asupra tranzacțiilor financiare impuse Rusiei, relatează El Mundo.

Arabia Saudită este singura țară producătoare care are capacitatea de a pompa mai mult țiței, în timp ce Venezuela poate extrage și mai multe hidrocarburi, deoarece exporturile sale au fost limitate atât de sancțiunile internaționale, cât și de situația dezastruoasă tehnică și de management a monopolului său petrolier. convertit de regimul chavist într-un fel de bancomat pentru finanțarea dictaturii.

În schimb, în ​​Statele Unite, care este cel mai mare producător de petrol din lume, va dura șase luni pentru a crește semnificativ producția, potrivit surselor din industrie la conferința anuală CERA Week a S&P, care a început ieri în orașul Houston.

În același timp, perdanții în această dinamică sunt forțele democratice din Arabia Saudită și Venezuela.

În prima dintre aceste țări, guvernul Biden își inversează politica de distanțare și nici măcar o vizită a președintelui la Riad luna viitoare nu este exclusă.

În Venezuela, schimbarea a fost și mai radicală: sâmbătă, într-o mișcare diplomatică neașteptată, o misiune de reprezentanți ai guvernului Joe Biden s-a deplasat în secret la Caracas pentru a se întâlni cu echipa lui Nicolás Maduro.

Președintele venezuelean ales Juan Guaidó, care l-a învins pe Maduro în alegeri dar căruia dictatorul refuză să-i predea puterea (iar Statele Unite îl recunosc pe Juan Guaidó ca președinte) , nu a fost informat despre călătorie, a informat duminică New York Times.

Detalii, AICI

Aceasta înseamnă că, în practică, Washingtonul recunoaște regimul Maduro drept guvern al Venezuelei, rupând astfel trei ani în care SUA, UE și alte 60 de țări l-au considerat pe Guaidó președintele legitim al țării.

Deschiderea americană pare să se bazeze pe doi piloni. Pe de o parte, izolarea lui Vladimir Putin. Singurele țări care recunosc republicile inventate de Rusia în fostele republici sovietice (inclusiv două în Ucraina) sunt Cuba, Nicaragua, Venezuela și Nauru. Asta evidențiază legăturile extraordinare dintre aceste țări și Putin.

Paradoxal, Nicaragua și Venezuela sunt cele mai apropiate de Rusia. Asta pentru că dictatorul nicaraguan Daniel Ortega s-a aplecat mereu foarte mult spre Moscova, iar securitatea personală a lui Maduro este în mâinile rușilor, deoarece nu are încredere în cubanezi.

Celălalt element este cisterna. Țițeiul Venezuelei este greu, precum rusul. Asta simplifică, în principiu, înlocuirea unuia cu altul. 3% din țițeiul pe care îl importă Statele Unite provine din Rusia, deși, când sunt luate în considerare produsele derivate, proporția ajunge la 8%.

Guvernul Biden nu vrea să suspende importurile de petrol rusesc, dar majoritatea congresmenilor – inclusiv ponderi atașate partidului său, precum președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi – îl presează să facă acest lucru.

Și anularea achizițiilor de petrol și derivate din Rusia de către Statele Unite nu ar avea un impact foarte mare asupra pieței globale în ceea ce privește volumul.

Dar consecințele sale psihologice ar fi enorme, deoarece ar trimite un semnal foarte clar că Statele Unite văd energia ca pe o armă pentru a-l forța pe Putin să se retragă din Ucraina.

În weekend, Statele Unite au început discuții cu partenerii săi europeni pentru a reduce achizițiile de petrol rusesc.

„În acest moment, există o politică voluntară de reducere a importurilor”, explică Philip Cornell, de la agenția de consultanță Economist Impact și think tank-ul Atlantic Council.

Dar principalul importator de țiței rusesc, Germania, nu vrea să audă de reduceri de import. Cancelarul german, social-democratul Olaf Scholz, a declarat ieri că Berlinul nu poate renunța peste noapte la importurile de energie din Rusia.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.